Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » RĂ€dslor hos Apoteket och DNs nya Medieblogg

RĂ€dslor hos Apoteket och DNs nya Medieblogg

Söndag. BÀsta jobbdagen. Tid för att lÀsa. Planera. Blogga. SÄ brukar mina söndagar se ut. Tid att hinna ifatt. Landa. Veckans sista arbetsdag.

Har fÄtt frÄgan om vad jag gillat att blogga pÄ det hÀr sÀttet. Ja tiden har inte funnits till annat Àn ren rapportering om min arbetsdag och det var ju ÀndÄ det som var meningen, att fÄ en inblick i min vardag.

Men jag önskar jag haft mer tid för att skriva om sÄnt jag inte fÄr/kan/vill blogga om pÄ JMW.

Kommentera andra debatter som förekommer eller som att jag t.ex. tycker Mediebloggens rapportering av Apotekets försök till rörligt pĂ„ nĂ€tet Ă€r … katastrofal.

Ok. Avslutar veckan med nÄgra snabba tankar om det. Börjar med Apoteket. Med ett embryo till bra idé gjorde Apoteket bort sig fullstÀndigt. Allt ifrÄn tonalitet till innehÄll och bildsprÄk. Ser man detta fÄr man noll förtroende för Apoteket som rÄdgivare och det bekrÀftar de vÀrsta fördomar man kan ha om monpolistisk informationsgivning.

Sorgligt att de sĂ„ enkelt sĂ€ljer ut sin kĂ€rnkompetens. Som Ă€r det de kan slĂ„ss med mot ICAs kassörskor som snart sĂ€ljer vĂ€rktabletter. Deras expertrĂ„dgivning. Men vad gör de hĂ€r? VĂ„gar inte vĂ€lja. VĂ„gar inte ha en Ă„sikt. Ska vĂ€ga allt pĂ„ guldskĂ„l - Ă„ ena sidan…men Ă„ andra sidan. Och mitt i alltihop en klĂ€mkĂ€ck fd spyande tjej (vars fula örhĂ€ngen Ă€r allt jag minns) som oftast helt tyst lyssnar pĂ„ rĂ„den. FullstĂ€ndig orealistisk dialog. Sedan det avslutande viftandet över hyllorna med orden “hĂ€r hittar ni…” som om varje Apotek ser likadant ut…med en snabb genomgĂ„ng som Ă€r fullstĂ€ndigt obegriplig och ointressant.

Det Àr sÄnt hÀr som gör att sociala medier inte tas pÄ allvar. Det hÀr Àr INTE social medier. Det Àr hÀr ett larvigt sÀtt att försöka lira pÄ en planhalva man inte hör hemma pÄ. Den lades upp för 9 mÄnader sedan och har haft drygt 26 000 besökare. Apoteket har tack och lov dragit samma slutsats som mig. Deras YouTube-kanal har inte fyllts pÄ sedan dess.

NĂ€r Jonas Leijonhufvud i  Mediebloggen skriver om just Apoteksfilmen hĂ€romveckan (!) som en “reklamfilm” utan nĂ„gon som helst förklaring till vad, hur eller varför visar han en intressant bild av samma mynt pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.

Dels undrar jag direkt över de inledande orden “fina och statliga Apoteket” men sen Ă€r det intressanta hur Jonas i sin analys av inslaget hakat upp sig enbart pÄ det Ă€ckliga med att hon spyr inte fenomenet i sig att Apoteket försökt sig pĂ„ lite sociala medier….för nio mĂ„nader sedan. LĂ€ser man hans post verkar det som om den Ă€r nyproducerad. Jag tror Jonas trodde detta var en nyproducerad “reklamfilm”.

Man kan tycka olika om huruvida spyan Àr Àcklig eller ej som inledning till filmen. Men sett i tidens kontext sÄ Àr det ju uppenbart varför. Det hÀr Àr ju ett svar pÄ det fenomen som skedde i september 07 nÀr filmen med den spyande tjejen spreds via nÀtet.

Att i en av landets större morgontidningar och i en av de tvĂ„ mediebloggar som ska ta vid dĂ€r Martin Jönsson slutade inte ha en reflektion över sjĂ€lva innehĂ„llet, produktionstiden etc vid sidan om spyan…och bara kalla det för en reklamfilm Ă€r intressant och lite sorgligt.

Den hÀr kommentarsdialogen avslöjar ytterligare en aspekt:

Jag tyckte inte att reklamen var bra, men Àcklig? Nej absolut inte. Det var det lÀgsta jag sett nÄgon pÄ DN skriva.

MensvĂ€rk har jag inga problem med alls. Det Ă€r den dĂ€r spyan som fĂ„r min mage att vĂ€nda sig. Att Apoteket gör en reklamfilm med den som utgĂ„ngspunkt. Jag Ă€r visserligen inte kvinna. Men dom kvinnor jag kĂ€nner bekrĂ€ftar att kaskadspyor inte Ă€r den vanligaste reaktionen pĂ„ mensverk…
PS Min Äsikt Àr inte DN:s stÄndpunkt i frÄgan :-)

Apoteket och Jonas Leijonhufvud blir tillsammans talande exempel pĂ„ hur man försöker agera pĂ„ nya arenor. Brytpunkterna mellan nya och gamla förhĂ„llningssĂ€tt. Men i slutĂ€ndan avslöjas Ă€ndĂ„ rĂ€dslan för det som Ă€r sociala mediers grundlogik dvs transparens, nĂ€rvaro och genuinitet. Som bygger pĂ„ att det varken Ă€r konstruerat eller styrt. HĂ€r lyser bĂ„de Apotekets (vi kan inte ge annat Ă€n objektiva, heltĂ€ckande rĂ„d) och Mediebloggens rĂ€dslor igenom (tro för guds skull inte att det Ă€r DNs stĂ„ndpunkter för dĂ„…).

Till Apoteket: det Ă€r ingen idĂ© att ge rĂ„d via sociala medier om ni inte kan ge annat Ă€n extremt allmĂ€nt hĂ„llna rĂ„d. Är rĂ€dslorna sĂ„ mĂ„nga sĂ„ lĂ„t bli. VĂ„gar ni inte vara specifika i enskilda fall som en vĂ€rktablett för mens sĂ„ vad Ă€r meningen? Hade jag varit en spyende mensvĂ€rkande tjej hade jag inte uppskattat de dĂ€r allmĂ€nt hĂ„llna intetsĂ€gande rĂ„den.

För Mediebloggen och Jonas: det blir svÄrt att axla Martin Jönsson mantel om rÀdslan för att dina Äsikter kommer att misstolkas som DNS fÄr styra Mediebloggen generellt. Bloggen finns i DN och det har viss bÀring. DN mÄste ju se styrkan i att ha en medarbetare som vÄgar dra vÀxlar pÄ saker och ting. NÄgot i ditt svar ger mig en signal om att sÄ inte Àr fallet. DN Àr rÀdda för vad du hittar pÄ. Du Àr rÀdd för att nÄgon ens ska tro att det du skriver Àr DNs Äsikter. Det kommer hÀmma och begrÀnsa dig. Och ledsen, men uppgiften du har krÀver mer Àn att resonera om innehÄllet i nÄgra roliga eller Àckliga YouTubes-klipp.

Typ sÄdÀr hade jag velat tycka till om en massa saker under veckan men dÄ hade det blivit lite vÀl lite vardag hos mig som Internewtworld lÀsare : ) och det var ju ÀndÄ denna bloggs syfte.

Sen vad gĂ€ller vardagsbloggandet i sig. Nja…det Ă€r nog inte min grej. Tanken slog mig bĂ„de en och tvĂ„ gĂ„nger under veckan…ok, vem sjutton Ă€r intresserad av det hĂ€r!? Min vardag?!

Min integritet Àr för stor för det. Och jag vill verkligen bespara min omgivning pÄ mina downs i livet.

Yrkesdelen Àr en sak. För det ger sÄ mycket tillbaka. BÄde personligen och innehÄllsmÀssigt. Att fÄ stöta och blöta idéer via JMWs blogg. Men jag kan inte se en blogg som ett relevant forum för mig att prata om min ledsenhet, oro eller lycka över privata relationer. Det hÄller jag för mig sjÀlv. Sen kan det vara bra att kÀnna till att min syster har cancer Àven om man har en yrkesmÀssig relation till mig, men inte mer Àn sÄ.

Tack Miriam Olsson och ni andra pÄ Internetworld. Stafettpinnen överlÀmnas nu nÀr veckan Àr över. Mitt bloggande ÄtergÄr till sociala mediefokuset det har pÄ JMW.

/Brit Stakston

Tags: , , , , , , , ,

4 Responses to “RĂ€dslor hos Apoteket och DNs nya Medieblogg”

 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-content/plugins/google-analyticator/google-analyticator.php on line 445 Niclas Strandh aka Deeped » Strandh delar med sig - 2009 02 23 Says:

  [...] Loggenbloggen » Blog Archive » RÀdslor hos Apoteket och DNs nya MediebloggBrit Stakston avslutar sin kattblogg pÄ LoggenBloggen med en analys av Apotekets försök att leka sociala medie-spelare. Och strimlar andra bloggares försök till analys. [...]

 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-content/plugins/google-analyticator/google-analyticator.php on line 445 Johan Dahlin Says:

  Hej Brit,
  Kul att du att har kollat pĂ„ vĂ„r film pĂ„ YouTube. Det hĂ€r Ă€r ett nytt omrĂ„de för oss och vi lĂ€r oss hela tiden. Jag kan hĂ„lla med dig om att det kan uppfattas som att vi vĂ€ger allt pĂ„ guldskĂ„l. Men som vĂ„ra förutsĂ€ttningar ser ut just nu har vi inte möjlighet att göra den typen av riktad rekommendation. Det kommer vi dĂ€remot att kunna göra pĂ„ en omreglerad marknad – med kundens fortsatt bĂ€sta för ögonen. SĂ„ hĂ„ll gĂ€rna koll pĂ„ oss efter 1 juli 2009. Och förresten, rĂ„den i filmen Ă€r baserade pĂ„ undersökningar om unga tjejer som har mensvĂ€rk. Kan vara bra att kĂ€nna till.

  /Johan Dahlin, Apoteket Marknad & Kommunikation

 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-content/plugins/google-analyticator/google-analyticator.php on line 445 Kortbloggat 20-27 februari (re:pub) — Niclas Strandh digitalPR, creative planning och sociala mediestrategier Says:

  [...] Loggenbloggen » Blog Archive » RÀdslor hos Apoteket och DNs nya Medieblogg Brit Stakston avslutar sin kattblogg pÄ LoggenBloggen med en analys av Apotekets försök att leka sociala medie-spelare. Och strimlar andra bloggares försök till analys. [...]

 4. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-content/plugins/google-analyticator/google-analyticator.php on line 445 Agneta S Says:
  Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 947 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 948

  tjingeling! mina basta

  ville kolla med er
  har ni spanat in

  http://www.youtube.com/watch?v=GfjCYH0J6Sw

  skulle ni vaga prova?

  Tack pa forhand

  Eivor

Leave a Reply