Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » Passar sociala medier för små företag?

Passar sociala medier för små företag?

Nu har min vecka på Loggenbloggen gått i mål. Det var en vecka som var ovanlig så till vida att det var ovanligt mycket fokus på video denna vecka. Sedan mitt inlägg igår har jag avslutat klippandet av ytterligare två filmer, så det betyder sex avslutade filmer och två kvar att klippa. Så, för att återanknyta till rubriken, passar sociala medier för små företag? Det låter jag vara upp till var och en att värdera. För små företag handlar det ibland om att släcka bränder snarare än att skriva bloggposter, det är den krassa verkligheten, därför nedprioriteras såväl webnärvaro som sociala medier. Ta som exempel att du ringde din rörmokare när du hade en vattenläcka i badrummet och han svarade att han bara skulle skriva klart en bloggpost först innan han kunde komma. Du skulle förmodligen bli hyfsat förvånad över detta svar. Du skulle förmodligen bli än mer förvånad om han sa att på sin hemsida har han en instruktionsvideo som visar hur du stänger av inkommande vatten och begränsar skadan tills dess att han hunnit ut till dig. Kanske skulle videon få dig att känna tacksamhet och respekt för din rörmokare. Troligen skulle du aldrig ringa någon annan nästa gång.

Med detta menar jag följande, det tar tid att skriva blogginlägg, tid att spela in videos, tid att hjälpa folk i forum på nätet. Men, liksom i fallet ovan med rörmokaren, så handlar det för Induos del om att vi vill dela med oss av den kunskap vi besitter. Det är avsevärt enklare att lägga 2-3 timmar på att spela in en instruktionsvideo än att besvara 30 samtal eller 40 mail med samma fråga. För oss är en del av våra satsningar på sociala medier en väg till att bygga vårt varumärke. Vi har i dagsläget ett antal tittare per dag, bara de videos jag har berättat om den här veckan har bara timmar efter uppladdning setts 40 gånger. Jag ser dessa som en säljare som kommer hem till kunden exakt i det ögonblick som det passar kunden, kunden lyssnar så länge han vill och om budskapet inte är rätt så får säljaren tacka för sig och bege sig ut i kylan igen. I en liten organisation är det såklart svårt att hinna med mer än ett par kundbesök om dagen per anställd, med video är det fullt möjligt att skala upp detta.

Motståndet mot sociala medier känns ibland som motståndet mot webben på nittiotalet (jag hade förmånen att jobba med webben då också). När ni diskuterar motstånd runt fikabordet, ställer er frågan, vad är viktigast idag en välskött Facebookföretagssida eller månadsavgiften på faxlinjen? Bara för att faxen “alltid” funnits där, betyder det att det är den du/ni skall satsa på?

Kan jag visa att det betalar tillbaka sig med satsning på sociala medier?
I vårt fall har vi testat i såväl B2B kommunikation som kommunikation mot konsument. Man kan inte bara räkna ROI på sociala medier i början, men man kan det efter hand. Vem kan idag säga vad en hemsida har för ROI om man arbetar med långsiktig försäljning? Jag har sagt det förut, om effekten av sociala medier uteblir så kan man faktiskt backa, så länge man är tydlig med att man backar och varför. Vi skulle kunna kliva av #blogg100 om vi kände att det blev en börda, men handen på hjärtat, det är ändå inlägg vi skriver som en del av vårt dagliga arbete, vi har så pass mycket i rull hela tiden att det ännu inte är en börda. Vår satsning har gett en återkoppling från kunder, branschpress, leverantörer och opinionsbildare som är mycket positiv och den tid vi lagt ned, den har varit väl investerad tid i vårt långsiktiga varumärkesbyggande. För att återkoppla till inledningen på veckan, allt handlar om kommunikation mellan människor, det är trots allt mellan människor som affärer görs, även inom B2B. Vill se vad Induo gör på den sociala webben så hittar du en översikt över alla kanaler här.

Det var allt jag hade att säga för den här veckan, jag skall snart packa ihop och ta en tidig helg. Mitt bästa tips för dig som fortfarande funderar på att satsa på sociala medier. Våga prova, våga göra fel och våga backa om det inte passar er, tack och hej!

Tags: , , ,

Leave a Reply