Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » Bedrägerier – hotet mot onlineaffären

Bedrägerier – hotet mot onlineaffären

Igår läste jag en intressant rapport om globala hot och bedrägerier på internet. I rapporten från AIM Group (som är ett bolag som löpande gör rapporter kring e-handel och andra internetbaserade verksamheter) har mer än 20 internetbolag, främst köp- och säljsajter, intervjuats om hur de hanterar bedrägerier på internet. Det var intressant att få lite insikt i hur dessa företag arbetar dels med sitt innehåll och dels för att minska risken för bedrägerier på sina sajter.

Här är några av rapportens slutsatser:

  • Nästan alla företag i rapporten uppger att de har någon typ av system som innebär att de fångar upp misstänka e-postadresser, konton och IP-adresser när deras användare/kunder lägger upp annonser. Dessa system gör det också möjligt för användare att rapportera om aktiviteter verkar misstänkta.
  • Alla företag tycker att de är bra på att hålla bedrägerier borta från sina sajter. Samtidigt erkänner de det går fort i den världen och att bedrägerierna kan byta skepnad över natten.
  • Nästan alla säger att de kommer att lägga mer pengar på att förebygga bedrägerier under nästa år än vad de har gjort i år och bolagen vill också automatisera en ännu större del av sitt arbete med att övervaka och hantera bedrägerier.
  • Finansiella stölder är vanligast, det vill säga att köparen betalar för något han eller hon inte får. Husdjur och elektronik är två områden där det förekommer en hel del fusk.
  • När det gäller hur mycket bedrägerier som förekommer på bolagens sajter, så varierar det mycket. Från mindre än 1 procent upp till 30 procent av det av de annonser som finns på deras sajter uppges vara falska annonser. Men bolagen lyckas också stoppa många annonser, mellan 25 och 60 procent av totala antalet annonser som skickas in uppges vara falska.
  • Omkring hälften av de som har svarat på AIM Groups undersökning säger att de bekämpar bedrägeri från både köpar - och säljarsidan.
  • Det råder två läger bland de tillfrågade företagen, där det ena lägret säger att samarbete med konkurrenter för att stoppa bedrägerier är självklart medan den andra sidan menar att man inte gör det eftersom kunskapen ger konkurrensfördelar jämfört med konkurrenterna.

Vad tycker då jag om ovan?
Först, så tycker jag att det är det är nästan lite skrämmande att inte alla tillfrågade företag har ett system för att kontrollera e-postadresser och IP-nummer, men det är också det som förklarar den stora skillnaden i bedrägerinivåer på sajterna. Det är en relativt simpel grej att införa och det stoppar en stor del av alla mindre sofistikerade bedrägeriförsök. Ska man göra det bra så lägger man förstås på ytterligare lager som reagerar på olika ord och ordkombinationer. Ska man göra det riktigt bra måste man dessutom lägga till ett lager manuell bearbetning där man granskar bilder och kombinationen av bilder och text.

Den andra grejen som jag tyckte var riktigt intressant är det här med samarbete mellan företagen. En del av företagen i undersökningen har fattat vad det handlar om. Det går inte att vinna kriget mot bedrägerier själv och det går inte att ligga steget före hela tiden om man inte lär av varandra och utbyter erfarenheten.

Besedo har en rad kunder inom olika branscher på olika marknader och det är uppenbart att det gör att vi kan vara effektivare i att stoppa bedrägerier än vad våra kunder själva kan vara. Anledningen är att vi delar den kunskap vi förvärvar mellan våra uppdrag. Inom onlineindustrin är bedrägerierna vår värsta fiende och alla tjänar på att det minskar, för först då vågar de mer ovana onlinekonsumenterna ge sig ut och handla på internet!

/Martin

Leave a Reply