Att presentera Digitala biblioteket på 10 minuter

En sak som är lite speciell med kommunala verksamheter är beslutsgångarna. De som ytterst bestämmer över inriktningen på vår verksamhet är de lokala politikerna. Det är de som tar beslut om vilka mål som ska gälla för kultur- och fritidsförvaltningen (som biblioteket tillhör) och sedan är det upp till oss i personalen att organisera vår verksamhet så att vi kan leva upp till målen på bästa sätt.
 
Därför tar vi alltid tillfället i akt när vi får möjlighet att presentera biblioteket och vad som är på gång hos oss. Nästa chans blir på ett nämndmöte om några veckor, när vi får hela 45 minuter till vårt förfogande. Dessutom kommer mötet att äga rum här på biblioteket, vilket förstås är extra roligt.
 
Det är mycket som ska pressas in på dessa 45 minuter. Idag träffade jag bibliotekschefen, chefen för barn- och ungdomsavdelningen och vår pr-bibliotekarie för att planera hur vi ska lägga upp presentationen.
 
Jag är ofta ute och pratar om hur vi jobbar med webb, digitala tjänster och sociala medier på Lidingö stadsbibliotek, både internt inom Lidingö stad och externt för andra kommuner. Nu kommer jag att få 10 minuter till att presentera Digitala biblioteket. Det är mycket i sammanhanget, men mindre tid än jag brukar ha på mig. Därför gäller det nu att sålla och plocka ut det som politikerna behöver veta för att få en riktig bild av vårt arbete med webben.

 

Min lista över möjliga saker att berätta om:

Våra e-resurser, till exempel: 

 • e-böcker
 • e-tidskrifter
 • strömmande ljudböcker
 • musik
 • söktjänster

Våra e-tjänster, till exempel:

 • information via chatt
 • omlån av medier
 • inköpsförslag
 • den interaktiva bibliotekskartan

Vårt bibliotekssystem som ligger bakom webbkatalogen och som gör det möjligt att utföra biblioteksärenden via nätet.

Vårt arbete med sociala medier, till exempel

 • blogg
 • facebook
 • twitter 
 • chatt

Leave a Reply