Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » Mina Ă„sikter om VolvoIT.

Mina Ă„sikter om VolvoIT.

En blogg Àr ingen blogg om man inte framför lite egna Äsikter. Fram tills nu har detta mest varit en dagbok men nu tÀnkte jag sticka ut lite och diskutera vÄrt nya IT-system inom Stockholm stad.
Inom kommuner fungerar det sÄ att man upphandlar om det mesta. Allt ifrÄn vart man ska köpa olika produkter till just IT-system. I upphandlingen av Stockholm stads IT-system vann dÄ VolvoIT som Àven kallas GSIT (Gemensam IT). Media har rapporterat mycket om detta och oftast negativt har jag mÀrkt. DÀrför tÀnkte jag att det vore pÄ sin plats att det blir en nyanserad bild av hur detta IT-system fungerar.

I vÄras fick vi alltsÄ detta nya system. Alla i Stockholm stad fick nya datorer och i alla fall alla vi lÀrare fick en egen bÀrbar dator. Detta gör att vi bland annat kan sköta en del arbete hemifrÄn under vÄr sÄ kallade förtroendetid. Vi kan Àven ta med dem till vÄra klassrum och visa saker frÄn bland annat internet direkt pÄ en projektor. Datorerna Àr betydligt bÀttre Àn de förra och vi har fÄtt betydligt nyare operativtsystem och versioner av de program vi anvÀnder. Vi Àr inte heller beroende av att vÀnta pÄ nÄgon IT-tekniker om nÄgot problem skulle uppstÄ dÄ man enkelt kan ringa direkt till deras IT-service och sÄ fÄr man hjÀlp direkt.

Men, givetvis finns det baksidor ocksÄ. Det största problemet jag mÀrker inom mina kursen Àr att vi inte kan ladda ner program fritt (som givetvis Àr lagliga). Datorerna Àr lÄsta vilket gör att man mÄste bestÀlla de program man behöver, Àven om de Àr gratis, och sen installerar VolvoIT det. För detta jobb tar VolvoIT betalt. Detta gör att om nÄgon av mina elever vill ha en font som finns gratis att bara ladda ner mÄste vi gÄ en vÀldans omvÀg. Detta gör att en font som Àr pÄ c:a 3kb tar över en vecka att fÄ och kostar flera tusen kronor. Jag personeligen Àr ett stort fan av opensource-program och skulle gÀrna anvÀnda det mer i mina kurser men begrÀnsas nu av budgettar eftersom det kostar att installera alla dessa program.

Jag tycker dock fördelarna med vÄrt nya IT-system vÀger upp mot nackdelarna om man bortser frÄn just mina kurser. Vi lÀrare fÄr vÀldigt bra datorer och redskap för att utveckla vÄr undervisning. Nu mÄste man bara vÄga anvÀnda den. För hur mycket man Àn satsar pÄ IT-system och utbildningar inom datorer för lÀrare sÄ mÄste de sjÀlva vilja förstÄ datorer och Internet. Man kan inte stÄ och predika för ungdomar om att de finns farliga gubbar pÄ nÀtet (lite hÄrddraget nu, men ni förstÄr) om man inte vet vad det Àr för hemsidor dagens ungdomar besöker. VÄga ta in resurser som Wikipedia och Youtube i undervisningen.

Jag tycker inte att man som lĂ€rare kan köra argumentet ”jag kan inget om datorer” lĂ€ngre. Dagens ungdomar spenderar flera timmar varje dag pĂ„ nĂ€tet. Jag tror vi behöver en riktig fortbildning i vad Facebook, Twitter mm Ă€r och vad ungdomar gör pĂ„ nĂ€tet samt hur man kan anvĂ€nda detta i sin undervisning.

Nu vart det lite annat Àn bara VolvoIT men jag hoppas det inte gör nÄgot!

PĂ„ Ă„terseende,
Marcus

Leave a Reply