Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » Första dagen

Första dagen

God eftermiddag!
PÄ mÄndagar har jag bara en lektion och den Àr just avslutad. Det var inom kursen Webbdesign och vi behandlade Àmnet etik inom sociala medier. Vi har tidigare gÄtt igenom vad sociala medier Àr och hur man anvÀnder dem bÄde som privatperson och hur företag anvÀnder dem. De har Àven fÄtt pröva pÄ hur Twitter fungerar och hur företag arbetar pÄ Facebook. Nu idag behandlade vi alltsÄ etik inom sociala medier och framförallt hur man kombinerar sin yrkesroll och privatperson pÄ sociala medier. Eleverna fick arbeta i smÄ grupper om tre och fick diskutera olika frÄgor. Sedan fick varje grupp redovisa tankar om just den frÄgestÀllningen. Vi fick igÄng en riktigt bra diskussion och jag vart riktigt imponerad av deras slutsatser!

NÄgra exempel pÄ frÄgor vi belyste:

Bör lÀrare och elever vara vÀnner pÄ Facebook? Hur Àr det med andra sociala medier som inte Àr lika stÀngda? Hur har Marcus löst det? Hur har andra lÀrare löst det?

Om du var chef, skulle du dÄ kolla upp nÄgon person pÄ olika sociala medier innan du anstÀller denne? Varför/varför inte? Vad skulle du kolla efter? Vad skulle fÄ dig att inte anstÀlla denna person?

MÄnga kÀndisar har twitter. NÀr de ibland skriver en tweet sÄ snappar skvallertidningarna upp dem och gör nyheterna av den utan att frÄga personen som skrivit den. Tycker du att de har rÀtt att göra det? Vem Àger rÀtten till en tweet? Ska man fÄ göra nyheter och liknande av en tweet? Kan man ha copyright pÄ en tweet?

Detta Àr ett Àmne som vi lÀrare brÄkar med rÀtt ofta. Ska man ha sina elever pÄ facebook? LÀrarnas Riksförbund slÀppte nyligen en rapport som behandlade det Àmnet. Jag vart dock inte mycket klokare av den rapportern utan har istÀllet arbetat fram mina egna riktlinjer. PÄ Facebook har jag bara elever som har tagit studenten. Dock har jag skapat en fanpage Ät IT-Àmnen pÄ Bromma Gymnasium vilket gör att de kan stÀlla frÄgor dÀr. DÄ kÀnner jag att jag Àr nÀrvarande dÀr eleverna finns, men jag behöver inte rota i deras privatliv och de behöver inte rota i mitt. PÄ Twitter kör jag dock andra riktlinjer och dÀr tillÄter jag mina elever att följa mig och jag följer Àven dem. Men dÀr Àr, i alla fall inte jag, lika personlig som pÄ Facebook.

Förutom min lektion idag har jag mest spenderat timmarna framför min dator pÄ arbetsrummet. Jag har hunnit med en hel del detaljplanerande för veckans lektioner och sÄ lite rÀttning. Jag har Àven pluggat jÀrnet dÄ jag sjÀlv har tenta imorgon.

Nu blir det att sitta nÄgon timme till hÀr pÄ mitt arbetsrum innan jag beger mig hemÄt. Ska försöka fÄ in de sista delarna om matematiken bakom all data som skickas inom datorerna.

Ber om ursÀkt för ev. stavfel i denna post men just nu Àr jag sÄ trött att ögonen tittar i kors.

Trevlig kvÀll!
Marcus

One Response to “Första dagen”

  1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-content/plugins/google-analyticator/google-analyticator.php on line 445 darja Says:

    klart man inte kan ha copyright pÄ en tweet! Internet speglar verklige livet, med rykten och mÀnniskor som snokar. Om man som kÀndis lÀgger upp en tweet sÄ fÄr man rÀkna med att nÄn tidning gör en nyhet av den, vill man inte det, sÄ lÀgger man helt enkelt inte upp den. Eller? Intressant diskussion Àr det i varje fall.

Leave a Reply