Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » Tjena!

Tjena!

Marcus var namnet och Àr en 23 Är gammal/ung datorlÀrare pÄ gymnasienivÄ som blivit tillfrÄgad att skriva lite om min vardag denna vecka. Jag hoppas, och tror, att mÄnga av er kan tycka det Àr intressant att följa oss som kanske inte alltid utvecklar den nyaste tekniken, men som försöker fÄ dagens ungdomar att intressera sig av den och kanske arbeta med den i framtiden. Jag undervisar i kurserna datorkunskap, webbdesign samt information och layout A. DÄ alla kanske inte Àr sÄ insatta i vad kurserna innehÄller tÀnkte jag att jag kunde presenterar dem lite snabbt:

Datorkunskap 50P (50P betyder att man lÀser kursen i c:a 50 lektionstimmar).
HÀr fÄr man lÀra sig grunderna i hur en dator fungerar. Vi lÀr oss office-programmen, lite grunder i datordelar, vilka lagar man ska följa nÀr man anvÀnder datorer. Vi berör Àven Àmnen som nÀtverk, Internet, informationssökning mm men pÄ en vÀldigt grundlÀggande nivÄ.

Webbdesign 100P (Nu borde ni kunna rÀkna ut hur mÄnga timmar den ligger pÄ ;).
Vi lÀrare ska ju egentligen inte favorisera nÄgot Àmne, men hÀr i bloggen tÀnker jag faktiskt nu erkÀnna att webbdesign Àr mitt favoritÀmne! Det var inom detta Àmne jag började min lÀrarkarriÀr och har alltid haft en kÀrlek för webbutveckling. Inom denna kurs lÀr vi oss utveckla hemsidor i HTML, bÄde kodning och i programmet dreamweaver samt webbgrafik i Photoshop och Flash. Vi lÀr oss Àven att planera en hemsida, vad som skiljer en bra hemsida frÄn en dÄlig, mÄlgrupper, syften, sociala medier, marknadsföring, lagar och massor av annat som berör just webbutveckling.

Information och layout A 50P
Detta Àr en kurs som ingÄr inriktningen ekonomi pÄ samhÀllsprogrammet vilket gör att det inte riktigt Àr en datorkurs (enligt kurskoden) utan en administrationskurs. Men eftersom kursen ska lÀra eleven olika saker i office-paketet sÄ hÄller en datorlÀrare i kursen. Man kan sÀga att kursen Àr en avancerad kurs i datorkunskap i programmen Word och PowerPoint. Man lÀr sig göra korrekta anslag, skriva brev, fakturor mm enligt svensk standard (www.sis.se). Man lÀr sig Àven att muntligt kommunicera information med stöd av en bra och vÀlgjord PowerPoint. Det Àr första gÄngen jag hÄller den hÀr kursen och jag börjar gilla den mer och mer!

Ni kanske undrar varför jag ”bara” lĂ€r dem HTML Ă„r 2010? Kurserna Ă€r utformade sĂ„ att vill man göra mer avancerade hemsidor pĂ„ gymnasienivĂ„ sĂ„ kan man gĂ„ kursen programmering A som kan behandla kodsprĂ„ken PHP eller ASP (Det Ă€r upp till lĂ€raren som hĂ„ller kursen att vĂ€lja kodsprĂ„ket). Har faktiskt diskuterat detta lite med en av mina rektorer och min förhoppning Ă€r att om elevunderlaget finns sĂ„ erbjuder vi detta nĂ€sta lĂ€sĂ„r.

Under denna vecka hoppas jag att ni ska fÄ en liten inblick i en lÀrares vardag. Jag tÀnkte Àven försöka fÄ in nÄgra inlÀgg om Ät vilket hÄll jag tycker man bör styra IT-Àmnen i skolan samt hur personer ute i nÀringslivet gÀrna fÄr hjÀlpa skolvÀrlden att komma dit. Förhoppningsvis lÀr ni er nÄgot och jag kanske knyter lite nya kontakter.

Nu vart detta inte sÄ kortfattat mÀrker jag men ni kommer sÀkert lÀra kÀnner mig bÀttre under veckan sÄ för att inte skriva ett allt för lÄngt förstainlÀgg sÄ avslutar vi med lite grundfakta om mig.


In action, sÄ att sÀga.

Namn: Marcus WeiderstÄl
Är: GymnasielĂ€rare inom IT-Ă€mnen pĂ„ Bromma Gymnasium samt student inom dator- och systemvetenskap pĂ„ Stockholms universitet (mĂ„let Ă€r att bli behörig gymnasielĂ€rare samt en fil.master i teknikhistoria).
Gör: Undervisar och blir undervisad.
Ålder: 23.
Familj: Ungkarl men har mer eller mindre hela familjen och slÀkten samlad i Huddinge.
Bor: HÀgerstensÄsen
Onödigt vetande: Inbiten AIKare som inte missar en match i varken fotboll eller hockey. Har lÀst Internetworld sen 2001 (dÄ var det en tidning om Internet i allmÀnhet).

Bromma Gymnasium
Gör: Bedriver gymnasieskola inom den kommunala sektorn.
AnstÀllda: SisÄdÀr 80 stycken.
OmsÀttning: -
Vinst: -
Hemsida: www.brommagymnasium.se

PĂ„ Ă„terseende,
Marcus

Leave a Reply