Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » USA sätter ribban högt

USA sätter ribban högt

Ägnade förmiddagen till att gå igenom en lista på ”best practice” för olika delar och funktioner hos olika e-handlare i USA för att hitta lite nya uppslag på affärsmöjligheter. Då slog det mig att vi i Sverige har svårt att konkurrera med dessa giganter. Och att detta underläge kommer bara att bli alltmer påtagligt ju mer den internationella handeln ökar över Internet.

Det sägs att vi i Sverige ligger cirka två år efter USA och UK när det gäller e-handelsutvecklingen. Jag anser att skillnaden är mycket större än så när det gäller att skapa relevans och upplevelse för besökarna och denna skillnad mellan Sverige och USA ökar för varje dag som går.

Svenska e-handlare kommer aldrig att ha samma kapacitet för att tillgodose besökarna som Amerikanska företag har. Detta blev väldigt tydligt när jag var över på shop.org i Las Vegas för några månader sedan och pratade med e-handelsansvariga för företag som platsar in på Fortune 500-listan. Det är klart att dessa giganter som lägger över 100 miljoner för ett implementationsprojekt kan tillgodose besökarna på ett helt annat sätt.

Det intressanta i denna lilla spaning är hur framtiden ser ut för svenska företag. Svenska Internetanvändare blir bortskämda och vänjer sig med standarden på utländska e-handelssajter. Detta kanske inte påverkar försäljningssiffrorna nämnvärt idag. Men tänk er en framtid då handeln över Internet är helt naturlig och skillnaden mellan e-handelssajterna dessutom har ökat ännu mer. Då kommer kunderna att ha större krav och förvänta sig en högre standard. Vilket gör att svenska företag kommer ha svårt att konkurrera även på sin hemmamarknad.

Den svenska kundkretsen är inte lika stor som den krets de amerikanska sajterna kan nå, utan att ens byta språk. I de flesta fall spelar det ingen roll att det finns häftigare alternativ i staterna. Även om Disney world är häftigare än Liseberg så är det få som reser över Atlanten enbart för att gå på Tivoli. Men, om de två nöjesparkerna var grannar skulle de allra flesta välja att gå in på Disney World.

När det gäller Internet är alla sajter grannar, den lilla butiken i Sverige ligger vägg i vägg med den häftigaste och mest påkostade sajten i världen.

E-handelssajterna konkurrerar sida vid sida, på samma sätt som film har gjort i över tjugo år. De amerikanska filmerna har en större kundgrupp och därmed mer pengar att spendera, eftersom de även förväntas dra in mer pengar. Därför är det svenska utbudet inte lika stort som det amerikanska och de amerikanska filmerna har häftigare specialeffekter och scenerier. Därför konsumerar svenskarna mer Amerikansk film än Svensk. Så skulle det kunna bli även när det gäller e-handel.

Så vad är lösningen på detta eventuella problem? Jag har tyvärr inte någon glaskula för att se in framtiden även om det hade varit en perfekt julklapp till en affärsutvecklare. Har dock lite rekommendationer för svenska företag och speciellt svenska retail-företag som inte har påbörjat en e-handelsstrategi:
- Påbörja snarast en undersökning varför och hur man kan utnyttja en e-handel för att öka sin försäljning.
- Ha en långsiktig strategi för e-handeln
- Era kunder har redan idag stora förväntningar på er e-handelsatsning. Det räcker inte med en produktsida med köpknapp för att tillgodo se era kunders önskemål.
- Om ni har lanserat en e-handelsajt, tro inte att den kommer fungera som en penga-ko som genererar intäkter per automatik. Det är först nu resan börjar, och ja det kommer kosta pengar även det andra året.
- Arbeta strukturerat och regelbundet med att mäta, analysera ändra för att hela tiden förbättra besökarnas upplevelse och tillgodose deras krav.

Vad ni tror om hur förväntningarna kommer ändras i takt med att den internationella handeln ökar?

Tags: ,

2 Responses to “USA sätter ribban högt”

  1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-content/plugins/google-analyticator/google-analyticator.php on line 445 Anders Says:

    Huruvida kunderna kommer att fortsätta att handla beror inte bara på sajtupplevelsen. Givetvis måste kvaliteten på produkten de får hem hålla och ge en positiv köpupplevelse. Ingen flashig sajt i världen får återkommande kunder om inte kunden blir nöjd med den vara som levereras. Det tycker jag är viktigt att påpeka i det här sammanhanget! Där tror jag att skandinaviska/europeiska företag i många fall kan stå sig bra gentemot den amerikanska marknaden, om vi verkligen vill.

  2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-content/plugins/google-analyticator/google-analyticator.php on line 445 MikaelJacobsson Says:

    Det finns som du säger många aspekter att ta hänsyn till när det gäller att göra kunder nöjda och få de att handla igen. Självklart är leveransprocessen och produktens kvalité en viktig del i kundupplevelsen för kunden. Det jag menar är när e-handeln har blivit mer internnationaliserad och handeln mellan de geografiska gränserna suddats ut så kommer upplevelsen på själva siten vara en viktig del i försäljningsprocessen. När den tiden kommer, och det kan jag lova att den gör, kommer svenska e-handlare få mycket tuffare konkurrans än vad de har idag. Då gäller det att man redan nu rustar för detta och lägger upp en strategi för att bemöta detta.

Leave a Reply