Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » Innovation, Scrum och webb 2.0

Innovation, Scrum och webb 2.0

Halvförkyld idag, med lÄÄÄg energinivÄ, men morgonens inspirationsföredrag om framtidens intranÀt för en koncerns 20-tal it-chefer och marknadschefer gav dagens energi kick. Resten av dagen var jag hemma. Ett föredrag som inte gÄr att boka av, Alvedon och sÄ kör man bara.

Webb 2.0 var i fokus, men jag la Ànnu större fokus pÄ verksamheten och affÀren. En blogg, en community, en wiki - i affÀrsutvcekling, produktförÀdling Àr vad som intresserar mig. Internt, som verktyg för medarbetaren och företaget eller externt för produkt- och tjÀnsteförÀdling.

Dagens föredrag handlade om intranÀt men mina tankar fortsatte om webb 2.0 externt. Majoriteten av web 2.0-initativ kommer frÄn marknadsavdelningar. Men var Àr affÀrsutvecklarna? Var Àr produktcheferna? Min man har en GPS-klocka som han springer med. Den Àr rÀtt intressant. Mha en webbcommunity, dÀr professionela löpare bloggar, en community för amatörlöpare och en wiki för produktmanualen förvandlar man en GPS klocka till en upplevelse, en större helhet. Vad har en konkurrent utan en community för chans mot denna GPS-klocka nÀr kunden stÄr och vÀljer i butiken - en klocka med tillgÄng till running community eller en klocka som gör mig ensam? Valet Àr enkelt, ganska givet. Och dessutom slipper tillverkaren se sin produkt kopierad, eftersom de erbjuder en vÀldigt unik anvÀndarupplevelse mha en community som ingen annan billig kopia eller konkurrent kan kopiera.

Det kallar jag produktförÀdling och försprÄng mha av web 2.0. Jag önskar se flera företag testa sig fram. VÄga öppenheten. VÄga gratis. VÄga snabba prototyper. Testa. Anpassa.

Det Àr sÄ vi driver fram innovation. GenomtÀnkta planer i all Àra, men det Àr nÀr du verkligen börjar göra, testar göra som du ser om det hÄller och vad som krÀvs. OvÀntade positiva effekter, ovÀntade utmaningar, snabba anpassningar, snabbt ut pÄ marknaden, lyssna pÄ kunden, justera, ut igen. Tills de andra slipat pÄ sin plan, Àr man sjÀlv inne pÄ sin prototyp nr 5 som Àr ute hos kunden, testad i verkligheten.  

Och hÀr Àr agila metoder ovÀrderliga. Inte i att det gÄr snabbare, det kan jag inte pÄstÄ. Kvalitet tar tid. Men i fokus pÄ affÀrsmÄl för produkten, kvalitet och flexibiliteten att hantera förÀndring och nya behov i produkten. Produktprototypen finns i fÀrdig efter varje sprint och ger möjlighet att testa och finslipa.

Jag hör om företag som anpassar Scrum till sin egen organisation. Ta vilket matrecept som helst och justera och du kommer inte fÄ samma resultat! En lyckad Scrum-implementation hÀnger inte pÄ tekniken utan pÄ filosofin i det, vÀrderingar och företagskulturen.

Jag minns hur oerhört starkt Ken Schwaber reagerade pĂ„ mitt svar nĂ€r han frĂ„gade hur mĂ„nga som vĂ„gar erkĂ€nna pĂ„ jobbet att de har gjort fel eller att de har problem. “Jag kan!”, sa jag. “Det största felet jag kan göra Ă€r att inte flagga för problem i tid!”. “Wow! Var jobbar du?”- frĂ„gade Ken. Ett fĂ„tal hĂ€nder restes igenkĂ€nnande, andra satt tysta.

Och vad hjÀlper dÄ Daily Scrum om medarbetarna inte vÄgar sÀga att de har problem, om det saknas respekt eller mandat eller om medarbetarna Àr de-motiverade eller ingen vÄgar sÀga vad de tycker, innan en förstudie pÄ ett halvÄr har genomförts sÄ man har ryggen safe?

SÄ nÀr CS skriver att kritiken vÀxer mot Scrum, Àr det egentligen inget annat Àn kritik mot oseriösa i branschen. Skojarna som inte förstÄtt att innovation och framgÄng bara kan frodas i öppenhet, i dialog, i stÀndiga försök med nya produkter pÄ marknaden och stÀndig förfining.

Scrum, web 2.0 bygger pÄ öppenhet, delaktighet, sjÀlvmotivation - och jag hoppas du kan se det jag ser - rÀtt genomförda Àr de tillsammans kanske den mest gynnsamma faktorn för innovation och framgÄng!

Leave a Reply