Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 594 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 611 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 705 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/classes.php on line 728 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 425 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 15 Loggenbloggen » Blog Archive » Frilansarna får företagen att fungera

Frilansarna får företagen att fungera

I en del branscher är det snarare regel än undantag att ta in frilansare vid arbetstoppar och i vissa projekt. Reklambranschen jobbar t.ex. ofta med fristående formgivare och fotografer. Likaså bokförlagen, som ibland tar in frilansredaktörer eller omslagstecknare. Men översättning torde vara det gebit som kräver flest uppkopplade arbetare utanför kontorets väggar. I vårt fall krävs det t.ex. ett hundratal personer för att lösa de översättningsuppdrag som dimper in. Och då är vi bara 3 personer i företaget.

Hundratals frilansare?! Jodå, det är enkel matematik. Säg att vi jobbar med ett tjugotal språk dagligdags, d.v.s. våra kunder behöver översätta från danska till svenska, från svenska till tyska, från engelska till kinesiska, hebreiska, grekiska och så vidare … Det blir en massa språkkombinationer. Och sen är det inte säkert att en tekniskt bevandrad portugis är särskild vass på snärtiga reklamcopytexter. Då måste man också ha en reklamportugis i sitt stall, och en tredje portugis som är hemma på juridiska dokument etc. Det blir lätt några hundra pers. Och det är så hela branschen är uppbyggd - på att översättarna sitter hemma på kammaren och tar uppdrag från en rad översättningsbyråer runtom i hela världen.

Så denna en av de mest anonyma, torra och konservativa branscher som finns förlitar sig varje dag, ja varje minut, på att det sitter massor med folk i olika länder uppkopplade och skickar sina textfiler kors och tvärs mellan ftp-servrarna. De gamla rävar som har varit med i typ 25 år berättar ibland med längtan i blicken om en svunnen tid, då man fick dokumenten skickade till sig med posten, satte ett blankt ark i skrivmaskinen och började knattra. Det var på den tiden man fick sätta ett flygpostmärke på kuvertet för att det skulle komma tillbaka till ursprungslandet samma vecka. Vändande post kallades det. Faxen var ett enormt tekniskt framsteg. Sen kom Internet, och i dag kan i princip vem som helst sitta var som helst i världen (så länge det finns åtminstone satellituppkoppling) och jobba som översättare. Sen är det en annan sak att minst 80 procent av dem är fullständigt opålitliga. Nästa postning handlar om hur man hittar rätt folk i översättningsdjungeln.

One Response to “Frilansarna får företagen att fungera”

  1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/00/166900/loggenbloggen.se/public_html/wp-content/plugins/google-analyticator/google-analyticator.php on line 445 Loggenbloggen » Blog Archive » Tillit på turkiska Says:

    [...] ett uppdrag i går som väldigt väl belyser poängen i onsdagens inlägg Frilansarna får företagen att fungera. Sent på eftermiddagen kom ett mejl från en kund som ville impa på en av sina nya kunder. [...]

Leave a Reply